lördag 17 april 2010

< / blogtorka >

Jag har bakat bröd! OCH det blev gott! Wohoo!


Eftersom jag är en glömsk person passade jag på att skriva upp hur jag gjorde, och eftersom jag har en blogg kommer beskrivningen här:

200 g ekologiskt rågmjöl
300 g Saltå Kvarns vetemjöl special
50 g bagarens jästmix (halv påse (det är nåt fejksurdegsglurr för impulsiva personer utan tålamod och planeringsförmåga = jag))
flingsalt, minst 1 tsk
1 tsk anis
1 tsk fänkål
½ dl vatten
1 msk olivolja
1 msk flytande honung med gransmak (likadan som blandades med sprit i ett annat inslag på denna blogg)
3,5 - 4 dl vatten

koka upp brödkryddorna i ½ dl vatten, låt dra under lock.
blanda mjölet noggrannt (utom minst 1 dl vete som behövs senare) med jästmix och 1 tsk salt.
jag använde en vanlig bunke och en träslev.
häll i olivolja (eko) och honung, blanda kryddkoket med resten av vattnet och häll i.
titta på ett avsnitt av Cougar Town (ca 20 min) och blanda ihärdigt under tiden.
Ställ bunken dragfritt med ett lock eller handduk eller nåt över, titta på ännu ett avsnitt C T.
Kolla hur degen mår, vänd runt den lite med sleven, titta på ytterligare ett avsnitt och upprepa från "kolla" 1 gång. Fantastiskt - nu har degen jäst i 60 min.
Häll ut degen på det sparade mjölet och knåda lite. Dela i två bitar, knåda lite till, gör två längder som är lagom stora för en ugnsplåt. Platta till. Lyft över till bakplåtspappersklädd plåt, vrid längderna för intressantare yta. Tänk spiralmakaroner. Sen kan man salta om man vill. Jag tror man kan pensla försiktigt med ljummet vatten för att få flingorna att fästa bättre. Det ska jag göra nästa gång. Medan brödet jäser utan bakduk kan man titta på nästa avsnitt av Cougar Town.
Ugnen måste på också. 250 eller 275 C. Jag satte in en oöm form på gallret längst ner, att slänga in is i. Jag stoppade också in en tom plåt på förvärmning i ugnen på vilken jag lät bakplåtspappret med de två blivande bröden glida över när avsnittet var slut. Sänkte även värmen till 175 efter en liten stund.
Medan bröden gräddas är det dags för lite C T igen.
Om man vill ha rejäl skorpa på brödet kan man låta svalna utan bakduk, men det ville inte jag.

Ät med smör på, så fort som möjligt, så att smöret smälter! Sjukt gott.



Det här är helt vanliga moln, utan vulkanisk aska i. Nu ska det tydligen bli global nedkylning pga massor av ånga och aska i atmosfären. Lite ironiskt att det inte går att flyga nu, när växthuseffekten äntligen kommit av sig, och det skulle vara lite klimatsmart att göra det. Vi små människor har inte så mycket att säga till om som vi tror.

Och här är GI-alternativet- Turtleburgers - för er som inte vill ha bröd fullt med kolhydrater. Receptet är busenkelt: väv in köttbullsmet i flätade baconskivor och pynta med prinskorvssnuttar. Pensla med bbq-olja/glaze. Grilla. Nam-nam.

Inga kommentarer: