fredag 30 april 2010

Skållad trolldeg

Ombytlighet förnöjer!
Här kommer en variation på brödtemat.

6 dl vatten
1 tsk kummin
1 tsk anis
1 tsk fänkål

koka upp vatten och kryddor, stäng av värmen men låt stå kvar och dra under lock någon minut.

200 g ekologiskt rågmjöl

blandas i vattnet, kör runt med degkrokar på elvispen, eller använd nån slags slev.
Det ska vara rejält kletigt. Låt vila under lock.

värm en gjutjärnspanna och rosta 75 g valnötskärnor försiktigt. Låt svalna och hacka grovt.

200 g eko vete special från Saltå (spara ½ - 1 dl för utbak)
50 g bagarens jästmix (halv påse igen)
1 tsk flingsalt (jag tog sånt med rosmarinsmak)
1 msk skogs- och granhonung
1 msk olivolja

blanda ihop de torra ingredienserna, vänta tills skållade mjölblandningen svalnat till fingervarmt, då blandas allt ihop, tillsätt även olja och honung. Fortfarande ganska kletigt, men behöver arbetas ihop ordentligt så vetemjölet är med i hela degen.
Jäs i övertäckt bunke 60 minuter, vänd runt efter halva tiden. Ugnen ska var 250 C när det är dags för gräddning. (dra dina egna slutsatser)
Bland i valnötshacket i den färdigjästa degen. Sen upp på mjölat bakbord, knåda lite lagom, dela i två bitar. Forma baguette-liknande längder, platta till, lägg över på bakplåt med -papper. Vrid. Pensla med ljummet vatten och salta. Jag tog Herbamare. Jäs i 20 minuter eller 30 om det ser ut att behövas.
Isbitar eller kallt vatten i nån gammal form, som fått värmas ihop med ugnen, ger finfin ånga. In med plåten. (det där tjafset med förvärmd plåt, glöm det) Vänta någon minut, sänk värmen till 175-ish, Grädda i 30 minuter ungefär.
Svalna på galler, med eller utan bakduk. Klart!

Detta bloginlägg kommer att uppdateras med bilder. Senare.

Inga kommentarer: