onsdag 25 maj 2011

am, pm, fm, em

Våglängder på radio? Ack nej.

Många tycker det är knepigt att amrikanarna inte har 24-timmars visning på sina klockor, utan skiljer på tex 3 och 15 genom att kalla det ena klockslaget 3 am och det andra 3 pm.
Men det är jättelogiskt: a kommer före p och likadant med am och pm.

Vad som inte är solklart är vad som gäller med vårt eget äktsvenska fm och em. Först kommer förmiddag, sedan kommer eftermiddag, så långt är allt väl.

MEN BÅDA KOMMER FÖRE MIDDAGEN!!! För "middag" är inte en tidpunkt, trots likheten med andra konstruktioner av liknande typ (midvinter - mitt i vintern, midsommar - mitt i sommaren, midnatt - mitt i natten etc) utan något man äter. På kvällen.

Följdaktligen sover man middag FÖRE middagen. Men efter lunch. Så då borde man kanske byta ut fm och em mot fl och el? Eller inte. Förlunch och efterlunch låter som början och slutet på en bisarr trerättersmeny på det där übersunkiga lunchstället man aldrig någonsin kommer att våga testa.

Och när vi är inne på ämnet, nästan, så tycker jag att det tyskinspirerade "frukost" borde bytas ut mot det fiffiga engelska "breakfast" som betyder "bryta fastan" vilket i sin tur betyder att det första man äter sen föregående dygn per automatik blir frukost, och med det menar jag breakfast, men skriver frukost för tydlighetens skull.

Så när Microben hjälpte sin lilla mamma att shoppa en ny säng bröt vi fastan med gravlax, potäter och hovmästarsås på Ikeas restaurang. På tyska hade det bara blivit att vi hoppade över frukost och åt lunch (vid mid-dags-tid) vilket inte är alls lika roande som laxfrulle.

Och till sist nånting helt annat.
EN positiv bieffekt med att utsätta sig för en gastroskopi-undersökning är att man då kan se första Alienfilmen och nå nya höjder av fasa under den där scenen med lunchen. Eller om det är middag. Frukost för Kane, hehe :-)

Inga kommentarer: